Radar ZLÍNSKÉHO KRAJE

Meteorologický radiolokátor MMR50 od výrobce Microstep-MIS s.r.o je kompaktní zařízení určené pro monitoring aktuálního stavu zemské atmosféry a získávání informací o nebezpečných meteorologických jevech detekovatelných radarem v kmitočtovém pásmu X v okruhu do 150 kilometrů od místa instalace.

Meteorologický radiolokátor MMR50 zabezpečuje tyto funkce:

  • skenování zpětného rozptylu na meteorologických objektech z objemu radarového obzoru (aktuální intenzity a skupenství srážek),
  • úprava a přiřazení dat do prostorové matice,
  • zpracování vstupních dat do datových podkladů pro analyzované a prognostické radarové meteorologické mapy (bouřky, přeháňky, déšť, sněžení, kroupy) a distribuce podkladů k dalším systémům.

Nejen starostové obcí, ale i ostatní občané budou mít možnost sledovat srážky v regionu doma na monitoru svého počítače. Zlínský kraj zpřístupnil veřejnosti data, které poskytuje meteoradar ze střechy Technologického parku Progress v areálu Strategické průmyslové zóny Holešov.

Krizové štáby obcí s rozšířenou působností mají již nyní v rámci uzavřené sítě informačního systému k dispozici profesionální výstupy z radaru.

„Meteoradar má vysoké pokrytí. Kromě Bílých Karpat zabírá i část Slovenska, odkud k nám přichází jihovýchodní proudění, které se v mnoha případech ukázalo jako kritické. Proto je pro nás důležité tato data sledovat,“ řekl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák. Rozhodujícím přínosem je nezávislost na veřejném internetu, což dává povodňovým komisím záruku přehledu o aktuálních srážkách. „Meteoradar má pokrytí do 200 km, pro veřejnou aplikaci však byla data nastavena „pouze“ na 140 km z důvodu snahy o co nejpřesnější místní zobrazování bouřek a jejich pohybu,“ doplnil hejtmanova slova Karel Malinovský, vedoucí oddělení pro zvláštní úkoly.

Instalací meteoradaru byl úspěšně ukončen integrovaný projekt s názvem „Informační, vyrozumívací a varovací systém Zlínského kraje“, který ve spolupráci se všemi obcemi s rozšířenou působností v regionu realizoval Zlínský kraj s podporou Regionálního operačního programu Střední Morava v celkové výši 136 milionů korun (dotace z ROP Střední Morava 102 mil. Kč).