Informace o nás

Cílem těchto stránek je poskytnutí ucelených informací v podobě meteorologických radarů, snímků z družic, snímků z předpovědních a numerických modelů, výstražných předpovědních informací, popř. dalších informací týkající se meteorologie, klimatologie a hydrologie. Slouží zároveň jako grafický doplněk k mým vlastním předpovědím počasí.

Naši uživatelé

Naši uživatelé jsou nejen ti, kterým posílám své textové zprávy o počasí, ale i široká veřejnost, která zde může najít praktické informace o počasí, které se zejména týkají předpovědních výstražných informací, kde se každý může dozvědět, zda-li následující dny nehrozí  výskyt nebezpečných jevů (např. intenzivní, přžívalové srážky, silné bouřky, silný nárazový vítr, krupobití a dosažení 1,2,3. stupně povodňové aktivity převzané od ČHMÚ). Dále se uživatel může dozvědět, jaké je aktuální počasí pomocí radarových a družicových snímků. Na těchto stránkách bude také možné zjistit krátkodobou a střednědobou předpověď pomocí numerických předpovědních modelů.

Historie projektu

Tento projekt jsem vytvořil proto, abych získal lepší podporu pro moje vlastní předpovědi počasí. Každý den vytvářím pomocí předpovědních modelů a svých zkušeností krátkou textovou předpověď na následující den. Informace jsem sbíral z různých stránek a nakonec jsem si řekl, jestli by nebylo lepší sloučit všechny tyto informace do jednoho místa. Navíc se moji adresáti vyptávali, odkud tyto informace beru a tento projekt je má odpověď na jejich otázky. Kromě toho jsem chtěl lépe publikovat svoje názory zejména na střednědobou předpověď pro širokou veřejnost (hlavně na diskuzích, facebooku, icq a další), kde zkrátka nebylo tolik prostoru pro moje myšlenky. Tyto stránky kromě předpovědí skýtají větší možnost dozvědět se jaká je aktuální situace v Evropě, ale i ve světě. Pro střední Evropu mám odkazy na radary Slovenska, Německa, Polska, Rakouska a Maďarska, které se nedají sehnat ani na portálu Českého hydrometeorologického ústavu jakožto největší institucí pro předpověď počasí. Za zmínku stojí i seznam pranostik na daný měsíc (den po dni), ale i vlastní meteorologický slovník.